VOLEM UNA TERRA VIVA!

CAL ATURAR ELS MACROPROJECTES ESPECULATIUS

I DEFENSAR LA PAGESIA LOCAL

Els membres de l’Assemblea Pagesa i Ciutadana i la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, sota el lema TERRA VIVA, LA NOTRA ENERGIA, hem convocat una jornada de mobilitzacions conjuntes i descentralitzades en quatre punts diferents de la geografia catalana per defensar sòl agrari i els espais naturals, un model de petita pagesia local i agroecològica i un nou model de transició energètica que posi la ciutadania en el centre.

Volem posar de relleu l’atac que pateix la terra, en forma de macro projectes energètics (eòlics i fotovoltaics), logístics, d’oci i de negoci.  Aquesta onada de transformació territorial, recolzada per l’Administració,  pretén destruir milers d’hectàrees d’un sòl agrari de gran valor productiu, ambiental i cultural, tot hipotecant la pagesia del futur i l’alimentació de proximitat. En comptes de posar les bases per al repoblament rural les destrueix i fa molt més complicada la vida als pobles.

Continguts de les 4 mobilitzacions:

Lleida:

Convocants: Assemblea Pagesa, Assemblea Pagesa i Ciutadana i Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa

Lloc: Lleida, davant Ametller Origen, al carrer Prat de la Riba

Horari: de 9:00 a 21:00

Tipus d’acció:

Activitats diverses durant tota la jornada

Repartiment de fulls informatius entre els ciutadans

Mostra i tast de productes locals

Música en directe

Xerrades, Exposicions, tallers infantils i molt més

Principals reivindicacions:

  • Defensem el cultiu respectuós de la terra i els oficis tradicionals de la Catalunya Rural
  • Lluitem per una alimentació sostenible i de qualitat per a tothom
  • Reivindiquem l’aliança entre la pagesia i la ciutadania responsable, per aconseguir un canvi profund en la societat

Moianès

Convocants: Pagesos de l’Altiplà i Moianès pel Decreixement

Lloc: Carretera C59, a la rotonda del polígon industrial El Vapor, de Castellterçol

Tipus d’acció: En aquest punt de la carretera C59, farem un tall intermitent de la circulació i una plantada de la rotonda. Volem que aquest espai esdevingui un espai de reivindicació tot l’any, assumint la gestió des del col·lectiu, i visibilitzant les tasques de conreu i els lemes de la Pagesia i el Decreixement de manera continuada.

Horari: Des de les 11:00 fins a les 13:00.

Activitats: Distribució de fulletons informatius entre els vehicles aturats i adaptació de l’espai central de la rotonda per al conreu d’aliments

Reivindicacions principals:

La pagesia del Moianès clama per una vida digna i on les conreus no siguin les víctimes a sacrificar davant per instal·lar macroprojectes d’energies renovables o de ramaderia industrial.

Diem sí a la pagesia familiar i agroecològica i NO als 4 projectes de centrals solars que es volen instal·lar a la comarca i a la macroampliació de l’escorxador de Moià,

Persona de contacte:

Maia del Tento (tel. 659 615 791)

Alt Empordà

Lloc: Rotonda de la GI623 a Viladamat en direcció a l’Escala (al costat de can Parera)

Organitzadors: Stop macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord, SOS Costa Brava, IAEDEN-Salvem l’Empordà i Fòrum l’Escala.

Horari: de les 11h a les 13h

Tipus d’acció: Es repartiran díptics informatius entre els conductors

Principals reivindicacions:

Es protesta contra el macro parc eòlic marí del Golf de Roses i contra el PLEMCAT, plataforma d’investigació́, desenvolupament i innovació́ en energies marines impulsada per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) al Golf de Roses amb el suport del Departament d’Acció́ Climàtica, Alimentació́ i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, ja que es considera una estratègia per començar a construir el macro projecte poc a poc.

També es protesta contra els macro parcs de renovables que s’han projectat a l’Albera.

Persona de contacte: Lluïsa Fuentes (tel. 606 866 451)

Anoia

Convocants: Preservem l’Anoia i ASAASA

Tipus d’acció: Talls intermitents i amables a la rotonda de la C-1412a, sobre la A2, al terme municipal de Jorba.

Horari: Des de les 11:00 fins a les 13:00.

Activitats: Distribució de fulletons informatius entre els vehicles aturats

Reivindicacions principals:

  • Denunciar l’excessiu nombre de macroprojectes d’energia fotovoltaica i eòlica que s’estan tramitant per instal·lar-los en diferents punts de l’Anoia
  • Denunciar que la MAT de Forestalia tallarà la comarca de punta a punta destruint molta superfície forestal i agrària
  • Denunciar la manca de transparència en les tramitacions de les macrocentrals eòliques i fotovoltaiques per part de la Generalitat de Catalunya.

Persones de contacte:

Pep Canela (tel. 609 548 152) i Jacob Riba (tel. 635 667 606)

Reivindicacions conjuntes:

Per una pagesia local, autònoma i agroecològica produint aliments de proximitat

Creiem urgent definir quin model de pagesia i d’alimentació requereix el moment de crisi energètica, econòmica i ecològica que estem vivint. Tenim clar que el productivisme exportador no té futur i que condueix a l’extinció de la pagesia, per la via de la seva conversió en un empresariat  precari i dependent, que no pot competir amb l’elevada importació de productes agrícoles a preus baixos. Cal avançar cap a un model de producció alimentària de proximitat, de petita escala i respectuosa amb la terra.

La situació és urgent, cal frenar la despoblació del camp  i apostar per recuperar una pagesia nombrosa, autònoma i ecològica que sigui el pal de paller d’un sistema alimentari dirigit a satisfer el màxim possible les necessitats alimentàries del país i de forma sana i igualitària. Cal reconèixer l’alimentació com un bé comú i garantir-ne l’accés més enllà de la lògica del mercat. Cal posar criteris socials als usos agroaramaders de l’aigua en moments d’escassedat, prioritzant les produccions locals per davant de l’exportació, els petits i mitjans  productors i els cultius adaptats.

Cal aturar les macrocentrals de renovables i posar la ciutadania en el centre de la transició energètica

La transició energètica cap a les energies renovables no pot ser només un canvi tecnològic substituint les centrals tèrmiques i nuclears  per eòliques i fotovoltaiques; cal un canvi de model per democratitzar la producció energètica i trencar el monopoli de les grans companyies que nomes vetllen pel seu propi benefici.

S’està desplegant un model energètic basat en macrocentrals de renovables (més d’un centenar en tramitació) sense l’aprovació prèvia del PLATER (Pla Territorial per a les Energies Renovables). Aquest model concentra els macroprojectes a les comarques amb menys densitat de població i necessita xarxes de transport d’alta tensió per portar l’energia als nuclis més poblats i de major consum. Aquestes grans instal·lacions tindran un greu impacte sobre el paisatge i el medi natural, provocant més despoblació i pèrdua de la pagesia. Incrementaran el risc d’incendis, agreujaran el procés de desertització i la pèrdua de sobirania alimentària. Proposem un model distribuït, que prioritzi la instal·lació sobre sòls degradats i espais antropitzats, que aproximi les instal·lacions de producció amb les grans zones de consum, on sol haver-hi una major proporció d’espais antropitzats, i per tant amb menys impactes destructius sobre el territori; aquest model contribuiria a més, a un transport elèctric més eficient.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *